• Register
2,500 points
9 2

1. What do you understand about MDM?

Answer:

MDM is a methodology of allowing an organization to link all of its important data to one file, which is called a master file. This file provides a common base of reference. When implemented properly, MDM networks data sharing among individuals and enterprise.

2. How popular is MDM across the people associated with different fields?

Answer:

People associated with IT and Computers get the concept easily. Business official understands MDM but not up to the level of former because businessmen are more interested in only knowing what benefit MDM can bring to their group. While IT and Computer people, know more about the features of MDM.

3. Tell us something about Dimensional Modelling.

Answer:

Dimensional Modelling has two types of tables which is distinct from the third normal form. Here, Facts table containing the measurements of the business and Dimension table containing the context viz. dimension of calculation of the measurements are implemented.

4. Why is it often stated that a Data Warehouse is the main repository of an organization’s historical data?

Answer:

Management’s decision support system is served with the raw source by the Data Warehouses. The use of Data warehouse becomes essential because a Data Analyst can perform complex queries and analysis like data mining which makes use of a data warehouse. At a single point in time, we are able to present a clear image of business conditions with the help of Data warehousing which otherwise contains a wide variety of data.

5. What are the fundamental stages of Data Warehousing?

Answer:

Four fundamental stages of Data Warehousing are Offline Operational Databases, Offline Data Warehouse, Real-Time Data Warehouse, and Integrated Data Warehouse.

  • Development of Data warehouses in Offline Operational Databases is done by copying the database of an operational system to an off-line server.

  • Data warehouses in Offline Data Warehouse are updated regularly and their storage is done in an integrated reporting-oriented data structure.

  • Every time an operational system carries out a transaction, data warehouses are updated on an event basis in Real-Time Data Warehouse.

  • Data warehouses are used to generate activity or transactions In the Integrated Data Warehouse, that is sent back into the operational systems to use in the daily activity of the enterprise.

6. What is Informatica PowerCenter?

Answer:

PowerCenter is the data integration software of Informatica Corporation. The usage of this software allows loading the data into centralized locations such as data warehouses. Data taken from multiple sources can be used as per the business requirements.

7. Write the components of Informatica PowerCenter.

Answer:

The components of Informatica PowerCenter are written below:

  • PowerCenter Domain

  • PowerCenter Repository

  • Administration Console

  • PowerCenter Client

  • Repository Service

  • Integration service

  • Web Services Hub

  • Data Analyzer

  • Metadata Manager

  • PowerCenter Repository Reports.

8. What do you know about the first MDM Conference by Gartner?

Answer:

Conference of MDM was hosted by Gartner for the first time and they managed to pull five hundred attendees in the conference.

9. What is the use of hosting such conferences in helping MDM?

Answer:

It is very necessary to host such conferences. For example, the budgets of the Pharmaceutical and Financial services industries are increasing. By 2010, Forrester predicted MDM to be a $6 billion market which was a sixty percent growth rate over the $1 billion MDM market in the previous year. Gartner also forecasted that seventy percent of two thousand global companies will have an MDM solution, by the year 2010.

10. State the biggest technical and management challenges in adopting MDM?

Answer:

The primary issue is Funding while selling the project is a secondary issue. The management is actively looking for an investment return. They want MDM to be benefitting and profitable for their business.

11. Define the terms: Mapping, Mapplet, and Transformation.

Answer:

Mapping represents the flow of data between targets and sources. A mapping is a set of target definitions and source linked by objects of transformation which define the data transformation rules.

A Mapplet is a reusable object containing a set of transformations. It enables to reuse that transformation logic in multiple mappings.

A transformation is an object that generates, modifies or passes data. So, it is a repository object. Transformations in a mapping represent the operations the Integration Service performs certain operations on the data in a mapping that are represented. Transformation ports are linked in a mapping or mapplet and the data passes through these ports.

12. In the dimension tables and what are the foreign keys?

Answer:

The primary keys of entity tables are called foreign keys of dimension tables.

13. In the facts tables, what are the foreign keys?

Answer:

The primary keys of dimension tables are foreign keys of facts tables.

14. Tell us something about Data Mining.

Answer:

Data Mining is the process of analyzing data from different perspectives and summarizing it into useful information.

15. Tell us about the fact table and dimension table that you touched upon while telling us about the foreign keys.

Answer:

The measurements of business processes are present in the fact table. The foreign keys for the dimension tables are also contained by the facts table. For instance, in the “tea production” business, the “average tea production tea by one machine” or “weekly tea production” would be considered as a measurement of the business process. Whereas textual attributes of measurements stored in the facts tables are included in the dimensional table. A dimensional table is a cumulation of categories, hierarchies, and logic.

SOURCES :

onlineinterviewquestions.com
fullstack.cafe
indeed.com
upgrad.com

2,500 points
9 2