• Register
3,700 points
9 2

Q1.Is Redhat Linux is free or paid?

Answer:

Linux is an open-source Operating System that can be available free of cost.

Q2. What is the difference Linux and Redhat?

Answer:

"Linux" is a generic term to describe any collection of programs that runs the Linux kernel whereas RedHat Linux is a specific distribution of those variations backed by the company Red Hat.

Q3.Enlist few advantages of Red Hat Linux?

Answer:

  1. Few advantages of Red Hat Linux are listed below:

  2. RHEL is abbreviated as Red Hat Enterprise Linux.

  3. RHEL is Secure.

  4. RHEL is Fast.

  5. RHEL is Open Source.

  6. RHEL is a GUI(Graphical User Interface) based Operating System.

  7. RHEL provides Open Source Technical Support.

Q4.What is Full form of RHEL?

Answer:

The Full form of RHEL is Red Hat Enterprise Linux. RHEL is also known as Red Hat Linux Advanced Server and distributed as a business version of Linux Server.

Download Free : Redhat Linux interview questions PDF

Q5. What is RPM Package Manager?

Answer:

RPM was originally written by Erik Troan and Marc Ewing in 1997. It is based on pms, rpp, and pm experiences. RPM Package Manager (simply known as RPM), originally called the Red-hat Package Manager. It is used as installation, uninstallation, and management software packages in Linux. RPM was developed on the basis of the LSB generally known as Linux Standard Base. The term RPM indicates because the fact of .rpm is the default extension for files used by the program.

Q6.Difference between Redhat Linux and Redhat Enterprise Linux RHEL?

Answer:

There is no difference between Redhat Linux and Redhat Enterprise Linux RHEL.

Q7. What are NAS and SAN in Linux?

Answer:

NAS and SAN in Linux are tabulated below:

NAS

SAN

NAS stands for network-attached storage. A NAS is a single storage device that serves files over Ethernet and is relatively inexpensive and easy to set up. NAS devices look like volumes on a file server and use protocols like NFS and SMB/CIFS.

SAN is a set of storage devices that are accessible over the network at a block level. A SAN is a tightly coupled network of multiple devices that work with block-based data and is more expensive and complex to set up and manage. SAN-connected disks appear to the user as local drives.

Q8. What is the total number of primary partitions you can have on one drive in Linux Red Hat?

Answer:

What is the total number of primary partitions you can have on one drive in Linux Red Hat?There have only four primary partitions, with no extended partition, on one drive in Linux Red Hat. If more than four partitions needed, there have three primary partitions, one extended partition, and multiple logical partitions within the extended.

Q9.What Is LVM?

Answer:

The full form of LVM is Logical Volume Management that is a system of managing logical volumes, or filesystems. It provides an advanced and flexible solution than the traditional method of partitioning a disk into one or more segments and formatting that partition with a filesystem.

Q10.How can you check the installed version Of Re  d Hat?

Answer:

  1. You can check the installed version Of Red Hat from the following steps:

  2. To determine RHEL version, type: cat /etc/redhat-release.

  3. Execute command to find RHEL version: more /etc/issue.

  4. Show RHEL version using command line, rune: less /etc/os-release.

  5. RHEL 7. x or above user can use the hostnamectl command to get RHEL version.

Q11.How are devices represented in UNIX?

Answer:

All devices are represented by files called special files that are located in /dev directory.

Q12. Tell me the steps to remove the swap file?

Answer:

Firstly disable the swap file by “swapoff” command.
Remove Swap file entry from /etc/fstab file.
Now remove the swap file by “rm” command.

Q13. What can we do with “parted” command or utility?

Answer:

– View the existing partition table
– Add partitions from free space or additional hard drives
– Change the size of existing partitions

Q14.What is 'inode'?

Answer:

All UNIX files have its description stored in a structure called 'inode'. The inode contains info about the file-size, its location, time of last access, time of last modification, permission and so on. Directories are also represented as files and have an associated inode.

Q15. Can we resize the size of a partition?

Answer:

Yes, we can resize the size of partition by “parted” command.
#parted /dev/sda

print

To resize the partition, use the resize command followed by the minor number for the partition, the starting place in megabytes, and the end place in megabytes. For example:

resize 3 1024 2048

After resizing the partition, use the print command to confirm that the partition has been resized correctly, is the correct partition type, and is the correct file system type.

Q16.What is LVM?

Answer:

LVM stands for Logical Volume Manager. LVM, is a storage management solution that allows administrators to divide hard drive space into physical volumes (PV), which can then be combined into logical volume groups (VG), which are then divided into logical volumes (LV) on which the filesystem and mount point are created.

Q17.What are the steps to create LVM?

Answer:

– Create physical volumes by “pvcreate” command
#pvcreate /dev/sda2

– Add physical volume to volume group by “vgcreate” command
#vgcreate VLG0 /dev/sda2

– Create logical volume from volume group by “lvcreate” command.
#lvcreate -L 1G -n LVM1 VLG0

Now create file system on /dev/sda2 partition by “mke2fs” command.
#mke2fs -j /dev/VLG0/LVM1

Q18. What is a GNU/LINUX service?

Answer:

A service is a program that runs in the background, outside the interactive control of the users of the system.

Q19.How can I add and remove kernel modules?

Answer:

 The kernel modules are small programs or libraries that are added to the kernel so that it can manage hardware devices. To add or remove it we use the command modprobe.

For example, to add a module:

Q20.Can I install a Web server in RHEL?

Answer:

Of course, we can install the web server we want: Apache, nGix or other.

Q21. After installing Apache2, where is the default Document Root located?

Answer:

 By default the apache2 DocumentRoot in RHEL sets it to /var/www/html/

Q22.How do I know which version of Red Hat Enterprise Linux is running the server?

Answer:

Run the command in a terminal to get the RHEL version running on your system.

Q23. What is Red Hat Enterprise Linux?

Answer:

It is a GNU/LINUX distribution created and developed by the multinational enterprise oriented company Red Hat, being the basis for deploying cloud applications, servers or data center.

SOURCES :

onlineinterviewquestions.com

nextstep4it.com

techyaz.com

3,700 points
9 2