• Register
2,500 points
9 2

Q1. Define DRDA?

Answer:

DRDA means Distributed Relational Database Architecture. It is a connection protocol that is used for local database processing. IBM and other vendor database use it. It contains a set of rules which is used for communication between an application and a DBMS distant relation.

Q2. Define WHERE and its usage?

Answer:

The clause "WHERE" isolates a row or an element during the usage of a related system.

Q3. Define how the LIKE table could be created?

Answer:

The usage of LIKE parameter could create the LIKE table by the CREATE statement. These tables are usually required during the testing of the production environment.

Q4).Define the necessity of runstats among the environment test?

Answer:

 It is used for the clearing of the different values of the catalog columns. Since this column is already equipped with default values, the end result may not be as expected.

Q5. What is the utilization of Linkage area in COBOL?

Answer:

Linkage area is utilized as a part of COBOL if the program needs to speak with JCL by means of PARM parameter or program needs to speak with another program.

Q6.Introduce yourself.

Answer:

Give a detailed profile of yours starting from your name, birthplace, education, specialization and work experience. Also, mention if you have any specific achievements, extra-curricular activities, interesting hobby, etc.

Q7.How long have you been working on mainframes?

Answer:

"I have over five years of experience in the field of mainframe with specialization in COBOL."

Q8.Why are you looking for a change?

Answer:

Be positive towards your past/current employer. Never share any management or personal conflict instances. You may stress on the better opportunity, change or career growth aspects.

"I am currently working as a programmer and aim to move up the career ladder in terms of growth, experience and learning."

Q9.What do you know about us? Are you aware of our client base?

Answer:

You have to do your home work in a detailed way before attending the interview in the organization. This will aid you to face the questions easily. If you have any doubt about any particular information, you can clarify and discuss it with the interviewer.

Q10.You profile shows that you have jumped many organizations in the span of five years. Please justify and how long can we expect you to work with us?

Answer:

This is a tricky question. So handle it carefully. Never share any specific number or negative reasons. Rather, explain that you have had the opportunity to grow at a faster pace. Convince the interviewer that you will associate with the company for a long time.

Q11.Are you more efficient while working independently or in a team?

Answer:

The interviewer wants to know if you can work both ways. So answer tactfully with a natural flow of speaking. Give examples from your work experience.

"Team work becomes fruitful only when we put an individual effort. No work is possible without team effort...."

Q12.Why should we hire you?

Answer:

Please mention your skills, abilities and qualities in this answer. Justify your value to the interviewer.

Q13.What is a mainframe?

Answer:

" Mainframe is a large and multi user computer device which helps to perform TIPS per second. It has the most user friendly bandwidth, connectivity, single thread performance and reliability factors."

Q14.Can you name few softwares running under the mainframe?

Answer:

IBM is the pioneer in the mainframe computing field. Some of their softwares are COBOL, Enterprise COBOL, JCL, VSAM, CICS, DB2 , etc.

Other players in the market are Unisys (Clear path), Hitachi (zSeries), HP (NonStop) and Fujitsu(BS2000/ ICL VME) amongst many others.

Q15.What are the divisions in a COBOL program? Which one is the mandatory division among them?

Answer:

Data division, environment division, identification division and procedure division.

Out of these, identification is the most important and mandatory division.

Q16. When is INSPECT verb is utilized as a part of COBOL?

Answer:

Investigate is utilized to know a number of times a particular character happens or to supplant some bit of information.

Q17.How number juggling tasks are performed in COBOL?

Answer:

We can do a wide range of number juggling activities in COBOL.

Q18.State the difference between GOBACK, STOP RUN and EXIT PROGRAM in COBOL?

Answer:

The fundamental differences between GOBACK, STOP RUN, and EXIT PROGRAM in COBOL are:

GOBACK returns control to the calling program

STOP RUN stops the present work unit and returns control to OS

EXIT PROGRAM is utilized to leave a program that has been called by another program

Q19.What is the contrast between Delimited by Space and Delimited by Size?

Answer:

 In delimited by Space, Space is considered as a delimiter. In delimited by measure, add up to the size of information thing is considered as delimiter

Q20. Define COMP - 3 fields and its utilization?

Answer:

COMP-3 is pressed decimal portrayal of information and is utilized to spare space.

Q21. Can the values of alphanumeric be moved to variable numeric?

Answer:

Truly, it can be done. May confront particular information case (S0C7) blunder in the event that if the field is utilized as a part of any computation. This data answers COBOL inquiries questions identified with information development of various sort of factors.

Q22. Define INSPECT along with its utilization?

Answer:

Investigate is a characterized COBOL verb, and it is utilized to discover number per times a specific string or character shows up or to supplant some segment of any information thing.  For finish data on the best way of working with INSPECT and COBOL inquiries on INSPECT in COBOL,

Q23. Can we utilize Min or Max along with the alphanumeric information?

Answer:

Yes, MAX or MIN can be utilized with alphanumeric information. 

Q24. How to discover when COBOL program was gathered?

Answer:

We can discover by utilizing WHEN-COMPILED work or via looking through the library LOAD. There is a characterized work in COBOL that can be utilized to discover the arrangement of the date and the time of any given program. The capacity is utilized during WHEN-COMPILED while it returns the 21 characters.

Test:

Technique division proclamation:

Show 'PROGRAM COMPILED ON FUNCTION WHEN-COMPILED

Yield:

PROGRAM COMPILED ON 2013122412433857+0000

This data answers COBOL inquiries questions identified with program assemblage.

Q25.What is the figurative constant in COBOL?

Answer:

They are the reserved words that specify certain alphabetic or numeric constant values like zero, spaces, quotes, high and low value/s, etc.

Q26.How is 66/77/88 level used in COBOL?

Answer:

66 is used for renaming, 77 for elementary level and 88 for condition names.

Q27.What do you know about JCL?

Answer:

JCL stands for Job Control Language. It describes the series of a batch in a mainframe system.

Q28.Are you comfortable in COBOL or JCL?

Answer:

I am specialized in COBOL mainframe. I feel that JCL has few limitations and is full of inconsistencies. But of course, I have good knowledge on JCL as well.

Q29.What was you last assignment? Discuss in detail about the roles you played.

Answer:

Mention the project details, the scope of work and what were you contributions in the project. Share the points of achievement which have resulted in successful completion of the work.

If you are a fresher, mention about your academic assignments, projects or trainings that you have undergone.

Q30.You will be given some written questions on mainframe programming. Will you be interested to solve them?

Answer:

Yes certainly. I will try my level best to answer all of them.

Q31.Please ask if you have any questions.

Answer:

Answer this question to clear any doubts you have in your mind. Do not ask any general question that you are supposed to know before coming to the interview. Rather ask questions related to the particular profile, company, teams, etc.

The mainframe interview questions given above will definitely help you to prepare for the job interview and answer all the questions of the interviewer confidently. We wish you best of luck! Please note that these questions are not restricted in the technical sphere and may expand based on the interviewer's choice.

SOURCES :

  • mindmajix.com
  • bestsampleresume.com
  • career.guru99.com

 

2,500 points
9 2