• Register
2,500 points
9 2

Q1.What is a Web Service?

Answer:

Web Services work on client-server model where client applications can access web services over the network. Web services provide endpoint URLs and expose methods that can be accessed over network through client programs written in java, shell script or any other different technologies.
Web services are stateless and doesn’t maintain user session like web applications.

Q2.What are the advantages of Web Services?

Answer:

Some of the advantages of web services are:

Interoperability: Web services are accessible over network and runs on HTTP/SOAP protocol and uses XML/JSON to transport data, hence it can be developed in any programming language. Web service can be written in java programming and client can be PHP and vice versa.

Reusability: One web service can be used by many client applications at the same time.

Loose Coupling: Web services client code is totally independent with server code, so we have achieved loose coupling in our application.

Easy to deploy and integrate, just like web applications.

Multiple service versions can be running at same time.

Q3.What is Web Service?

Answer:

Web service is a piece of code which is available on web (internet). That code of piece can be developed in any language (java, .net etc). A client invokes the web service by sending xml message and it wait for xml response (synchronously or asynchronously).

Q4..What is WSDL?

Answer:

The Web Services Description Language (WSDL) is an XML-based grammar that defines the operations that a web service offers and the format of the request and response messages that the client sends to and receives from the operations. The request and response messages define the names and types of the data that the client exchanges with the operation. You can build a web service client on any platform and in any language that supports web services.

Q5.What is WSDL and DISCO file?

Answer:

WSDL: Files with the WSDL extension contain web service interfaces expressed in the Web Service Description Language (WSDL). WSDL is a standard XML document type specified by the World Wide Web Consortium.WSDL files are used to communicate interface information between web service producers and consumers. A WSDL description allows a client to utilize a web service capabilities without knowledge of the implementation details of the web service.

Disco: It is a Microsoft technology for publishing and discovering Web Services. DISCO can define a document format along with an interrogation algorithm, making it possible to discover the Web Services exposed on a given server. DISCO makes it possible to discover the capabilities of each Web Service (via documentation) and how to interact with it. To publish a deployed Web Service using DISCO, you simply need to create a .disco file and place it in the vroot along with the other service-related configuration.

Q6. Explain What Is Wsdl?

Answer :

WSDL stands for Web Services Description Language. It is a simple XML document that contains a set of definitions to describe or locate a web service.

Q7. What Is Soap, Uddi And Wsdl?

Answer :

SOAP (Simple Object Access Protocol) is a simple protocol for exchange of information. It is based on XML and consists of three parts: a SOAP envelope (describing what’s in the message and how to process it); a set of encoding rules, and a convention for representing RPCs (Remote Procedure Calls) and responses.

UDDI (Universal Description, Discovery, and Integration) is a specification designed to allow businesses of all sizes to benefit in the new digital economy. There is a UDDI registry, which is open to everybody. Membership is free and members can enter details about themselves and the services they provide. Searches can be performed by company name, specific service, or types of service. This allows companies providing or needing web services to discover each other, define how they interact over the Internet and share such information in a truly global and standardized fashion.

WSDL (Web Services Description Language) defines the XML grammar for describing services as collections of communication endpoints capable of exchanging messages. Companies can publish WSDLs for services they provide and others can access those services using the information in the WSDL. Links to WSDLs are usually offered in a company’s profile in the UDDI registry.

Q8. What Is The Prefix Used For The Target Namespace For The Wsdl Document?

Answer :

Prefix “xmlns:tns=target name” is used for target namespace for the WSDL document.

Q9. Can You Define Basic Element Of Web Services And Explain Any One From Them?

Answer :

These are as follows SOAP, WSDL and UDDI. And I am explaining about the SOAP(Simple Object Access Protocol) it is a communication protocol it is for communication between application it is platform and language independent. It is based on XML and also help to get from Firewall.

Q10. Mention The Operation Types Response Used In Wsdl?

Answer :

WSDL defines four types response. Request response is the most common operation type.

One way: It can receive a message but will not return response.

Request response: It receives a request and will return a response.

Solicit response: It sends a request and will wait for response.

Notification: It sends a message but will not wait for a response.

Q11. Is It Possible To Generate The Source Code For An Asp.net Web Service From A Wsdl?

Answer :

The Wsdl.exe tool (.NET Framework SDK) can be used to generate source code for an ASP.NET web service with its WSDL link.

Q12. Explain What Does The “types” Define In Wsdl?

Answer :

The type element defines all the data types used between the server and the client.

To define data types WSDL uses the W3C XML Schema Specification as its default choice.

Type element is not required if the service uses only simple XML schema types like integers and strings.

To reuse the type with multiple web services, WSDL allows to define types in a separate elements.

Q13. What Is Web Service?

Answer :

We can assume a web service as a method over the web, It actually takes the parameter and give the result in the XML format for independablity.furthermore, It use SOAP formatted XML envelops and use WSDL for interfacing.

Q14. Explain What Is “soap: Body”?

Answer :

“soap: body” is a SOAP extension element used as a sub element of the “wsdl: input/output” inside the wsdl binding and operation. It is used to provide information on how the content of the SOAP body element is constructed.

Q15. What Is The Meaning Of Semantic Connotations?

Answer :

A semantic annotation is additional information in a document that defines the semantics of a part of that document. In this technical note, the semantic annotations are additional information elements in a WSDL document. They define semantics by referring to a part of a semantic model that describes the semantics of the part of the document being annotated.

The WSDL document forms the anchor point for Web services description. Building on the descriptive capability of WSDL, a mechanism is provided to annotate the capabilities and requirements of Web services with semantic concepts referenced from a semantic model. To do this, mechanisms are provided annotate the service and its inputs, outputs and operations. Additionally, we provide mechanisms to specify and annotate preconditions and effects of Web Services. These preconditions and effects together with the semantic annotations of inputs and outputs can enable automation of the process of service discovery.

SOURCES :

journaldev.com

wordpress.com

interviewquestions.ap6am.com

2,500 points
9 2