• Register
3,700 points
9 2

1. Explain what is Dojo?

Answer:

Dojo is a JavaScript framework, an assembly of utilities written to ease development of client-side web applications. It is a tool for constructing dynamic web user interfaces.

2. Explain what are application support libraries in Dojo?

Answer:

Application support libraries in Dojo consists of

  • I/O package provides routines, e.g., for AJAX binding
  • For drag and drop operations DND package provides routines
  • Useful routines are available for login, animation and storage.

3. Explain why does <body> in many of tests HTML files have style = “visibility hidden”?

Answer:

It is to stop raw HTML rendering result from being shown before dojo’s rendering finishes.

4. Mention what are the advantages or benefits of Dojo?

Answer:

Advantages or benefits of Dojo includes

  • Loosely typed variables
  • Associative arrays
  • Objects and classes
  • W3C DOM support in the Dojo
  • Regular expression
  • Associative arrays

5. Mention what are the drawbacks of Dojo?

Answer:

  • For Dojo, developer has to depend on the browser support
  • In the case of commercial application there is no way to hide the Dojo code.

6. What does all include in Dojo Architecture?

Answer:

Dojo Architecture includes

  • DojoX
  • Dijit
  • Dojo Core
  • Dojo Base
  • Custom code
  • Util

7. Explain what is Dijit and DojoX?

Answer:

  • Dijit: It is a widget system and component library layered on top of Dojo it enables the user to re-use or use reprogrammed widget
  • DojoX: It contains widgets, utilities and classes that are not yet ready for inclusion in the main Dojo library. It has experimental elements and widgets.

8. Explain what makes a widget?

Answer:

A widget is comprised of two resources

  • A .js file that consists the logic of the widget
  • An HTML snippet that carries the way the widget is presented

9. Mention what is the basic structure in Dojo?

Answer:

Basic structure in Dojo includes

  • /index.html : Entry point for application
  • /app: The application module
  • /app/main.js: Main script for app module

10. Mention what are the limitations of Dojo?

Answer:

Limitation of Dojo are

  • It needs much network
  • Developer remains dependent on the browser support for the Dojo
  • In the case of commercial application there is no way to hide the Dojo code
  • Documentation is quite narrow
  • In the case of commercial application there is no way to hide the Dojo code.

11. What are the features provided by DOJO Widgets?

Answer:

A widget contains the following interactive features:

  • Sortable tables
  • Dynamic charts
  • Menus
  • Tooltips
  • Tabs
  • 2D vector drawings

12. What is the use of modules in Dojo?

Answer:

In DOJO, modules are written in Asynchronous Module Definition format that makes code easier to debug. A single reference can access a module. If you want to expose multiple functions in a module, properties are required on a single object that represents the module.

13. What is the use of Asynchronous module definition (AMD)?

Answer:

The Asynchronous module definition (AMD) is just a specification for JavaScript. It defines an application programming interface (API) that defines code module along their dependencies and loads them asynchronously if required.

14. What are the advantages of Dojo charting?

Answer:

These are the main advantages of DOJO charting:

  • It presents statistical data in a readable manner.
  • It provides various inbuilt themes and chart types.
  • It facilitates to represent data in any way.
  • It is capable of working on almost all the devices.

15. What are the various components of the Dojo framework?

Answer:

A list of components that comes along with Dojo framework:

  • Base
  • Dijit
  • Dojox
  • Util

16. Distinguish between Dojo and JQuery.

Answer:

Difference between Dojo and JQuery:

DojoJQuery
Dojo is a framework.JQuery is a JavaScript library.
Dojo toolkit is based on HTML and JavaScript.JQuery supports various web languages.
Dojo is comparatively strict to use.JQuery is easy to use.
Dojo requires higher network bandwidthJQuery is capable of working on higher as well as lower network bandwidth.
Dojo is used for creating a more prominent website and application.JQuery is preferred generally for simple websites./td>


17. What are the several Dijit layout widgets?

Answer:

A list of several Dijit layout widgets:

  • ContentPane
  • LinkPane
  • Border Container
  • Tab Container
  • Split Container
  • Stack Container
  • Accordion Container

18. Which conditions have to be fulfilled for a function of Dojo/ready module record a callback?

Answer:

The Dojo/ ready module has a function that records a callback that runs once the three conditions have met:

  • DOM is ready
  • All outstanding or remaining modules of requested code have completed loading
  • Other registered functions with a higher priority have completed.

19. What is the difference between Ajax and Dojo?

Answer:

Ajax is the technology like Asynchronous JavaScript and XML while Dojo is a JavaScript framework like Mootools, JQuery, Prototypes.

20. Explain whether Dojo is a part of Ajax and distinguishes their roles?

Answer:

Dojo is not a part of Ajax; it is an open source JavaScript toolkit, designed to ease the quick development of JavaScript or Ajax-based applications and websites. It provides you with lots of custom components like data grid, scroller, calendar, etc. It serves some data-structure mode like collection and array list, and it also provides some advanced API’s like API to make AJAX calls

 

SOURCES :

onlineinterviewquestions.com
fullstack.cafe
indeed.com
upgrad.com

3,700 points
9 2