• Register
3,700 points
9 2

Top Git Interview Questions You Need To Prepare In 2021

Q1. What is a clone in GitHub?

Answer:

Cloning a Git repository means we can create a local copy of the code provided by the developer. You can simply do it with a command line: git clone git://github.com/facebook/facebook-ios-sdk.git . and we can have the code in the facebook-ios-sdk directory.

Q2. How much space do we get on GitHub?

Answer:

We get a space of 1 GB but if it exceeds 1GB, we receive a polite email from GitHub Support requesting to reduce the size of the repository and scale it down. In addition, here we placed a limit of files exceeding 100 MB in size.

Q3. What do you know about GitHub and its repository?

Answer:

It is basically a source code management system which can be considered for both small as well as large-scale software development projects. Generally, it is widely preferred for error-free and reliable computer code. Although the users can keep up the pace with SCM, it is also possible for them to add features as per their preference. A Repository is basically the directory of the Git where the metadata of the same is stored. The data might be shared or private depending on the project.

Q4. How it is possible for you as a user of Git to define the information of a user, behavior of a repository as well as the information of preferences in the programming?

Answer:

This can simply be done with the help of a command named Git config. Although there are other methods but getting the results through the command prompt always make sure of originality and reliability. 

Q5.Tell what exactly do you know about GIT stash?

Answer:

It is used when there is a need of storing the current state of a project so that the users can continue with the same at a later stage. There is often a need to switch to another job when one is active and developers can simply keep up the pace with such a situation with the Stash. It simply enables the users to not to lose their edits. 

 

Q6.Can you tell us a few benefits of using the GitHub over other platforms?

Answer:

There are a very large number of benefits that developer can easily make sure of with this approach. The very first one is the high availability of the GitHub along with an excellent support. In addition to this, all the users can simply make sure of the data replication, as well as the redundancy of the same. Moreover, the error-free outcomes are exactly what for which GitHub is widely appreciated. It is a platform independent and users can easily get the results in the desired manner without compromising with anything.  Also, it is collaboration-friendly and users can simply use it in the way they are comfortable. 

Q7.What language is considered in Git and what is the benefit of same in this approach according to you?

Answer:

Git is purely based on the C and the same make sure of imposing a limit on the overhead of runtimes which are generally associated with other platforms in its class. Also, c makes it compatible with all the other domains and developer’s already existing work. 

Q8. Compare Git with SVN?

Answer:

When it comes to handling the data with large size, Git is not widely preferred. However, for users, it is possible to handle more than one project with the latter provided they remain in a same repository. In multiple branches, the Git fails to support the commits while the SVN can do so easily. 

Q9.When it comes to software development, what are the major factors the user should be careful about?

Answer:

The software should be developed by understanding the exact needs of the client or the task which it has to perform. It should be rich in terms of features and API. Moreover, it should be secure and reliable enough to be trusted by the organizations. There are other factors such as the length of the code and the factors that can influence the same which are also necessary to pay attention to. 

Q10. On what projects you have already worked on which are based on Github?

Answer:

This question is often asked in the IT interviews. You need to give a short or a detailed overview of the projects you have handled, the problems you faced, the outcome of the project, the benefits organization and you as a developer derived from it, the scope of the project and the time taken to complete it. Moreover, you should mention what sort of experience you derived from them. 

Q11.What is Git?

Answer:

Git is an open-source project distributed version control system (DVCS). Many commercial projects rely on Git as every developer’s code copy is also treated as a repository, which contains all changes done in the past. Below is the detailed description of DVCS:

Control System: Git is known for its features like a content tracker, and it stores content.

Version Control System: It helps developers to store code at the same time and Git modifies as and when more codes are added. The version control system helps in maintaining and keeping records of all the changes. Further, it offers features like branches and merges.

Distributed Version Control System: Git has a remote repository and a local repository, which are stored in servers and computers, respectively. This means that code is stored in both the central server and the developer’s computer. Hence it is termed as a distributed version control system.

Q12.Why is it said that Git is designed keeping in mind performance, security, and flexibility?

Answer:

Git was developed in 2015 by Linus Torvalds for Linux kernel development. But in the last decade, it gained a lot of interest, and today, due to its flexibility, nearly every development environment uses Git and runs Git command-line tools on every major operating system.

Below are the reasons why Git is highly recommended:

Performance: Git has very powerful raw performance characteristics be it branching, merging, or comparing the past versions; it is robust and optimized. Git gives special attention to the content, and it uses a blend of delta encoding and compression. Further, it also clearly stores directory contents and metadata object versions.

Security: Integrity is the topmost priority of Git. Its cryptography hashing algorithm named SHA1 safely stores all objects in the Git repository and maintains a true relationship between files and directories.

Flexibility: From supporting nonlinear development workflow to adaptability with various systems and protocols, Git is exceptionally elastic. Git’s amazing tracking system offers features like treating branching and tagging as first-class citizens. Its ‘change history’ also features stores operations affecting branches and tags.

Q13. Difference between Git vs SVN?

Answer:

The main point in Git vs SVN debate boils down to this: Git is a distributed version control system (DVCS), whereas SVN is a centralized version control system.

 Q14.What is Git fork? What is difference between fork and branch? How to create tag?

Answer:

A fork is a copy of a repository. Forking a repository allows you to freely experiment with changes without affecting the original project.

A fork is really a Github (not Git) construct to store a clone of the repo in your user account. As a clone, it will contain all the branches in the main repo at the time you made the fork.

Create Tag:

Click the releases link on our repository page.

Click on Create a new release or Draft a new release.

Fill out the form fields, then click Publish release at the bottom.

After you create your tag on GitHub, you might want to fetch it into your local repository too: git fetch.

Q15. Are Git and GitHub different?

Answer:

Candidates can stumble upon this entry among basic Git interview questions. Git is a version control system for tracking modifications in source code over the course of software development. On the other hand, GitHub is the repository hosting service for Git. GitHub also provides additional features on its own. Some of the important features in GitHub include access control and collaboration features. In addition, GitHub also provides simple task management tools for different projects. 

Q16.. What are the benefits of using Git?

Answer:

 Candidates should be prepared for this question as it is one of the most common Git interview questions. Here are the most noticeable benefits of Git. 

Any project could utilize Git without any restrictions 

Git supports collaboration

Higher availability alongside functionality of data redundancy and replication

Better disk utilization and network performance

The facility of only one Git directory for every repository

Q17.What language does Git use?

Answer: 

This is one of the trivial yet significant entry among top Git interview questions. However, candidates should make an effort to present the reason for the use of C language, rather than simply stating it! Git uses C language for the reduction of overheads with run times that are common in high-level languages. 

Q18.What is a repository in Git, and how can you create one?

Answer:

 Candidates will face a bot of technicality while addressing this type of basic Git interview questions. Repository in Git is the place that Git uses for storing all files. Git stores the files in the local repository or in the remote repository. The process to create a repository in Git is one of the most commonly asked questions. First of all, you have to create a directory for the project for creating a repository. Then, you can run the command “git init” and create a git repository in the project directory. 

SOURCES :

mindmajix.com

learning.naukri.com

medium.com

whizlabs.com

3,700 points
9 2