• Register
3,700 points
9 2

Windows 10 Interview Question

1. What is Windows 10?

Answers:

Windows 10 is the name for Microsoft's next generation client operating system.

2. What happened to Windows 9?

Answers:

There was never a Windows 9, Microsoft skipped this number and went to 10 instead. Company officials decided to choose 10 because they believe this release is a 'Perfect 10' and to also signify this is the last major release of Windows. There will still be revisions of Windows 10 called Feature Updates, just don't expect there to be a Windows 11, Windows 12 etc. Initially revealed at BUILD 2014 as a minor update called ‘Threshold’, Windows 10 was originally intended be a minor Update 2 for Windows 8.1. Somewhere along the way, plans changed and the operating system evolved into the major revision we have today.

3. When will Windows 10 officially become available?

Answers:

Microsoft launched Windows 10 world wide on July 29th 2015 at 12 AM EST. This is what Microsoft Program Manager for Windows, Terry Myerson had to say:

We continue to make great development progress and shared today that Windows 10 will be available this summer in 190 countries and 111 languages.

4. What is the build number of the public release?

Answers:

Build 10240

Build 10586

Build 14393

Build 15063 current

5. Is build 10240 of Windows 10 made available July 29th 2015 recommended for everyday use?

Answers:

The Windows 10 (which was made available to the general public on July 29th 2015) is a complete copy of the software that is designated as ready and fit for use in production environments. To reach this milestone, a particular build has to go through a series of thorough regression test and optimizations to reach a level of quality satisfactory for production. Unlike pre-release builds of Windows 10 the Windows 10 available today does not expire.

Please note, 10240 has been succeeded by newer Feature Updates.

6. What does RTM mean?

Answers:

RTM means Release to Manufacturing; which is a milestone in software development. Not specifically relevant to Windows 10, but symbolically in the past, it determined when a build is ready for production environments where it can be deployed and be used for everyday computing and preloaded on new computers.

7. Does Windows 10 require a Touch Screen?

Answers:

No, Windows 10 works just fine with mouse and keyboard. If you have a standard LCD or CRT monitor, it works just fine with that too.

8. Is the Start Screen still available in Windows 10?

Answers:

Yes

9. Have the touch features been removed from Windows 10?

Answers:

No, they are there for devices that support it.

10. Will I need to be connected to the Internet in order to use Windows 10?

Answers:

Windows 10 does not require an active Internet connection for everyday use. It works just fine offline and you can do everything you would normally do in Windows 7 or earlier.

11. I have multiple computers, do I have to download Windows 10 on each computer?

Answers:

You can download a .ISO file and upgrade each computer offline.

Please note,you can use the Media Creation Tool to create bootable media that can upgrade different versions, editions and architectures of Windows. This will require a USB thumb drive with at least 16 GBs of space.

12. What are the editions of Windows 10 available?

Answers:

  • Version - Windows 7, Windows 8
  • Edition - Home Premium, Profesional, Pro
  • Architecture - 32 bit, 64 bit

13. I downloaded the .ISO file but I am being prompted to enter a product key when I start setup.

Answers:

Please note: The copy of Windows 10 you download must correspond with the edition of Windows you are upgrading from:

  • Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium, Windows 8.0 Core, Windows 8.1 Core must use a Windows 10 Home ISO
  • Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8.0 Pro, Windows 8.1 Pro must use a Windows 10 Pro ISO
  • Your currently installed copy of Windows must be activated. If its not, you will be prompted to enter a product key.
  • If you are using Windows 7 Enterprise, Windows 8.0 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise editions, you won't be able to do this unless you have access to a volume license program.

14. Does Windows 10 support Windows Server 2003 Domains?

Answers:

Yes

15. I am on a slow connection, what options do I have?

Answers:

I don't have a reliable Internet connection, suppose my computer is disconnected from the Internet during the download?
You will have to start the download again if you are downloading from Windows Update or you will need to redownload the ISO file. 

16. How do I troubleshoot Windows 10 installation messages?

Answers:

Will I have the option of choosing a different drive or partition where I want the upgrade installed?

With the full version of Windows 10, yes, you can perform a custom install by choosing which partition or drive you would like to install it on it on.

17. I am dual booting with another edition of Windows, will upgrading affect the other installation?

Answers:

No, it will not affect the other operating system, only the version of Windows from which the upgrade is initiated will be replaced.

18. Will upgrading to Windows 10 affect other drives or partitions or files in those partitions in my computer?

Answers:

No, only the drive where the upgrade is initiated from will be affected. You can always disconnect non-system drives as a precaution.

19. I want to dual boot instead of replace my current version of Windows.

Answers:

If you need to install Windows 10 on a separate hard disk or partition, you will need to purchase a full license.

Retail pricing information:

EditionPricing
Windows 10 HomeUS $119
Windows 10 ProUS $199
Windows 10 Pro PackUS $99

Please note the Windows 10 Pro Pack can only be used to upgrade Windows 10 Home

20. Which edition of Windows 10 will be installed?

Answers:

When you upgrade, you’ll stay on like-to-like editions of Windows. For example, Windows 7 Home Premium will upgrade to Windows 10 Home.

 

SOURCES :

microsoft.com

3,700 points
9 2